Artikel (0 stemmen)

Tips voor smakelijk, verantwoord en veilig frituren

Passen gefrituurde gerechten in een evenwichtig voedingspatroon? Het hangt er van af hoe vaak en op welke manier de voeding frituurt . Wie ze niet al te vaak eet (1x/2 weken) en voldoende varieert in zijn voeding, mag ze met een gerust hart op het menu zetten.

Solo Frituurolie is van een uitstekende kwaliteit en 100 % plantaardig. Bovendien is het bestand tegen zeer hoge temperaturen. Vandaar dat je er zo'n lekker lichtverteerbaar, knapperige en goudgele frietjes en andere smakelijke aardappelbereidingen mee kan bakken.

Tips voor smakelijk, verantwoord en veilig frituren

Hoe maak je de perfecte friet?

Wie qua huisgemaakte frietjes de perfectie nastreeft, kiest voor bintjes. Als je de volmaakte goudgele staafjes met een heerlijk zachte vulling wilt serveren, kan je niet om deze bonkige, lekker kruimige aardappel heen.

  • Schil de bintjes en was ze kort. Snijd dan elke aardappel in schijven van ongeveer een centimeter dik en daarna in gelijke balkjes. Dep ze goed droog met een schone vaatdoek en hou ze afgedekt (om verkleuring te voorkomen).
  • Verwarm de Solo Frituurolie in de friteuse tot 160°. Bak telkens een handvol frieten voor gedurende een tweetal minuutjes, zonder ze te kleuren. Neem ze uit de friteuse en laat ze goed uitlekken op keukenpapier in een vergiet.
  • Verwarm dan het Solo Frituurvet tot 190°C en bak de frieten nog eens tweetal minuten tot ze mooi goudgeel van kleur en knapperig aan de buitenkant zijn. Laat opnieuw goed uitlekken en schud ze even op.
  • Onweerstaanbaar lekker met een klein snuifje zeezout en een schepje van je favoriete saus (Calvé-mayonaise met verse eieren en/of citroen bijvoorbeeld).
Temperatuur is cruciaal
  • Bak je gerechten op maximaal 175° (behalve verse frieten, die kunnen bij een tweede bakbeurt 190° verdragen).
  • Frituurvet verhit je best langzaam. In drie stappen is ideaal: van 0-100° C, van 100-140° C en van 140-175° C.
  • Draai de thermostaat van je friteuse meteen lager (of helemaal uit) wanneer je klaar bent met frituren. Zo hebben achtergebleven restjes en kruimels minder de neiging om te verbranden.
Tips voor diepgevroren aardappelbereidingen
  • Verwijder overtollig ijs van bevroren producten. Zo voorkom je dat ze gaan spatten tijdens het bakken.
  • Vul het mandje niet boven de friteuse. Zo komen er geen kruimels in het frituurvet terecht die zouden kunnen verbranden.
  • Vermijd om te grote porties in één keer te bakken. De koude zorgt voor een daling van temperatuur van het frituurvet, waardoor de producten minder snel dichtschroeien en meer vet opnemen.

Wanneer je frituurvet verversen?

Bij elk gebruik gaat de kwaliteit van de frituurolie er op achteruit. Tijdig verversen is dus de boodschap!

Enkele signalen die aangeven dat je frituurolie aan vervanging toe is:
  • De frituurolie wordt donkerder van kleur.
  • Tijdens het opwarmen merk je een typische 'frituurlucht'.
  • Het schuim dat tijdens het frituren gevormd wordt, verandert. Oudere frituurolie maakt kleine belletjes die langzaam wegtrekken.
  • Rookontwikkeling tijdens het frituren (wijst op de aanwezigheid van verbrande restjes).
  • Wanneer het niveau van de frituurolie gezakt is, heeft bijvullen geen zin. Ook dat is een teken dat je friteuse aan een volledige verversing toe is.
  • De speciale verpakking van Solo Frituurolie beschermt de kwaliteit van het product niet alleen perfect tegen de invloed van licht en temperatuur. In de lege fles met brede hals kan je ook makkelijk je oude, afgekoelde frituurolie kwijt. Klaar om meteen naar je containerpark te brengen.

Maak ook de friteuse zelf regelmatig schoon. De meeste elektrische toestellen hebben een uitneembare kuip die je grondig kunt schoonmaken en ontvetten met een sopje.

Simpele tips, maar ze zorgen ervoor dat je dat je langer geniet van de friet!

Friteuse gecheckt en gebruiksklaar? Smakelijk!

Geef je reactieAndere Solo-leden over dit artikel (0)