Artikel (0 stemmen)

Tips voor de Marokkaanse keuken

Tajines, couscous en pastilla. Kurkuma, ras-el-hanout en harissa. De Maghrebkeuken heeft haar eigen typische keukengebruiken en een wonderbaarlijk smaakpalet. Aan jou om ze te ontdekken!

Salam aleikum, welkom bij onze korte introductie tot de Noord-Afrikaanse keuken …

Toveren met de tajine

De naam van deze traditionele Noord-Afrikaanse kookpot is afgeleid van het Arabische woord voor aarde. Een tajine bestaat uit een diepe schotel en een trechtervormig deksel gemaakt van aardewerk. Doordat de condensatie vanuit de punt van het deksel terugvloeit naar de bodem, worden de stoofschotels maximaal gevoed door hun eigen kookvocht. Dat geeft een rijkere smaak en een mooie, smeuïge structuur.

Een tajine is ideaal voor slow cooking. De terra cotta verdeelt namelijk de warmte gelijkmatig en geleidelijk.  Zo krijgen de pure smaken ruim de tijd om met elkaar te harmoniëren. Dat zorgt voor magische momenten als je aan tafel het deksel van je tajine licht en alle aroma’s vrijlaat.

Past een tajine in jouw keuken? Vast wel: of je nu op gas kookt, elektrisch of vitro keramisch… er is altijd wel een type dat geschikt is voor jouw manier van koken. Zelfs wie zijn tajine liever in het stopcontact stopt, vindt vast zijn gading bij een electrospeciaalzaak.

De kruidige keuken

De specerijen maken de Maghrebkeuken. Ze zorgen voor authentieke smaken en aroma's die de culinaire identiteit van Noord-Afrika bepalen. Dat maakt van Maghrebijns koken een sensuele belevenis die elk zintuig prikkelt.

Ras-el-hanout is een mengeling van Marokkaanse specerijen die de smaak bepaalt van veel traditionele gerechten (net als de curry in India). De samenstelling varieert echter van streek tot streek en kan tot 35 verschillende kruiden bevatten, waaronder kaneel, nootmuskaat, gember, komijn en chilipeper. Met zout wordt spaarzaam omgesprongen. Het toevoegen van een paar drupjes citroensap een paar plukjes verse tuinkruiden zoals koriander of munt zorgen ervoor dat je minder zout nodig hebt en geven je gerecht de verfrissende final touch.

Noord-Afrikanen houden van zoet. Denk maar aan de mierzoete — maar verslavend lekkere! — desserts waarin sesam, kaneel, honing en oranjebloesemwater vaak de belangrijkste smaakmakers zijn. Onweerstaanbaar met een vers gezet glaasje muntthee.

Een ontdekking voor vlees-, vis- én groentenliefhebbers

Het Maghrebgebied bestaat uit moslimlanden. Daarom zal je nooit varkensvlees aantreffen in een traditioneel Noord-Afrikaans recept. Maar laat dat je vooral niet in je creativiteit beperken: met lamsvlees, kip, zeevruchten, vis en de juiste kruidencombinaties kan je haast onbeperkt variëren.

Staat vlees of vis niet op jouw menu? Ook dan kan je je hart ophalen aan de Maghrebkeuken. Zo wordt een groentencouscous een volwaardige maaltijd als je er ook linzen of kikkererwten aan toevoegt. Die zijn heel eiwitrijk en dus de perfecte vleesvervangers.

Jeuken je vingers?

Maak alvast je keuze uit onze selectie van authentieke Maghrebrecepten met Solo en ga op culinair avontuur!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)

Smaakt het naar meer? Proef ook: