Artikel ***** (2 stemmen)

Tips om kruiden te gebruiken in gerechten

Het is een populair misverstand dat je een tuin nodig hebt om zelf verse kruiden te kweken. Met een bloembak, wat kruidenzaadjes of –plantjes en een zonnige vensterbank lukt het ook prima. Als je ze goed verzorgt, gedijen basilicum, bladpeterselie, rozemarijn en nog vele andere groene kruiden perfect in pot.

  • Pluk ze dagvers, zo vaak je kan! Groene kruiden geven hun rijke smaak het beste af als je ze plukt, kort spoelt onder fris water en meteen verwerkt.
  • Wil je je verse kruiden toch oogsten en bewaren? Dat kan. Was ze kort in koud water en laat ze goed uitlekken op twee lagen keukenpapier. Haal de blaadjes van de stelen en bewaar ze in een goed afgesloten pot met een vochtig stuk keukenpapier op de bodem. Zo kan je ze een week goed bewaren in de koelkast.
  • Heb je teveel kruiden om te verwerken? Dan is inleggen in olie een smakelijke optie. Was de kruiden, laat ze kort drogen op keukenpapier en hak ze grof. Doe ze in afsluitbare glazen potjes en zet ze onder in olie van goede kwaliteit. Bewaar ze op een koele plaats.
  • Je kan verse kruiden ook invriezen. Kruiden wassen met koud water, kort laten drogen, fijnhakken en zo snel mogelijk invriezen. Maar opgelet: ingevroren kruiden kunnen een iets bitterder smaakje krijgen.
  • De meeste groene kruiden laten zich ook in gedroogde vorm smaken. Je droogt ze het best aan de lucht, maar absoluut niet in de zon. Hang ze ondersteboven in bosjes op een droge, goed verluchte plaats. Rits de blaadjes van de stelen als ze goed droog zijn en bewaar ze in een afgesloten donkere bokaal.
  • Gooi de steeltjes van verse kruiden niet meteen weg. Als bouquet garni zijn ze een echte smaak bom voor al je stoofpotjes en soepen.
  • Hoe verse kruiden fijn snijden? Bekijk de tips van Jeroen De Pauw!
  • Groene kruiden zijn meer dan alleen maar garnituur. Ze kunnen perfect de hoofdrol vertolken in je gerecht. Wat dacht je van pasta met verse basilicumpesto, een tuinkruidensoepje of een krachtige kruidenvulling? Experimenteer er gerust op los!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)