Artikel ***** (1 stem)

Spaanse keuken - recepten uit Spanje

De Spaanse keuken

Bij ons is de Spaanse keuken vooral gelijk aan klassiekers zoals paella, tapas, chorizo en gazpacho. Deze landenkeuken heeft echter heel wat meer in zijn mars en mag eigenlijk als één van de lekkerste keukens ter wereld worden beschouwd. Met zijn overvloed aan verse ingrediënten is de Spaanse keuken één van de grondleggers van het Mediterraan dieet: een maximum aan lokale groenten, vleessoorten en zeevruchten bereid met extra virgine olijfolie van een hoge kwaliteit. Ook in de Spaanse keuken is de olijfolie heilig. Je zal zelden of nooit andere vetstoffen aantreffen in de traditionele recepten uit deze landenkeuken. Het land is intussen zelfs de grootste producent ter wereld waar het olijfolie betreft.

Een andere eigenschap van de Spaanse keuken is de grote verscheidenheid. Zo kunnen gerechten aardig variëren naargelang je je in het binnenland bevindt dan wel aan aan de kuststreek. Verschillende regionale keukens zoals bijvoorbeeld de Andalusische, de Baskische en de Catalaanse keukens zijn onderling sterk verschillend. Deze diversiteit maakt het land een absolute aanrader voor een culinaire ontdekkingstocht.

Weetje: In Spanje eet men traditioneel twee volwaardige maaltijden per dag. De lunch wordt genuttigd omstreeks 15u00, waarna men pas rond 22u00 terug aan tafel gaat. Voor beide maaltijden wordt wel de nodige tijd genomen. Twee maal per dag tapas, voorgerecht en hoofdgerecht nuttigen, is er heel gangbaar.

De pure smaak van de Spaanse traditie

Dankzij het bijna uitsluitend gebruik van verse ingrediënten zijn Spaanse gerechten doorgaans doordrongen met smaak. Nochtans wordt de zin voor versheid ook doorgetrokken in het op smaak brengen van de gerechten. Zo zijn uien, knoflook en peterselie de meest gebruikte smaakmakers in de Spaanse keuken. Het gebruik van kruiden, zoals oregano en rozemarijn, komt wel voor, maar is eerder beperkt.

Een ander kenmerk van de Spaanse landenkeuken is het veelvuldig gebruik van vis en schaaldieren. Op het vlak van de consumptie van zeevruchten moet Spanje enkel Japan laten voorgaan. Dit vind je ook bij ons in heel wat Spaanse klassiekers terug:

  • Tapas als tonijnkroketjes en gemarineerde gamba’s
  • Paella bevat zowel vis als schaaldieren, vaak zowel als ingrediënt als garnituur
  • De Spaanse tortilla wordt zo mogelijk nog lekkerder door de toevoeging van tonijn of kabeljauw

 

Andere Solo-leden over dit artikel (0)