Artikel **** (2 stemmen)

Sauzen maken

Sauzen maken is helemaal niet moeilijk. Met een vleugje stiptheid en een snufje verbeelding en creativiteit, kom je al heel ver.

Saus maken, de geheimen van topchefs

Het is altijd leuk om iemand met je culinaire kunsten te verrassen. Helaas zijn het dikwijls de sauzen waar keukenprinsessen problemen mee hebben. Waarom zou je niet eens zelf je saus maken in plaats van een kant-en-klaar exemplaar te kopen? Meer dan een paar basisregels heb je niet nodig.

Betrouwbare regels

Een goede saus laat een maaltijd meer tot zijn recht komen en geeft je gerecht een bijzondere smaak. Voor een geslaagde saus volg je dus het best een aantal regels op. Zorg dat je alle nodige ingrediënten bij de hand hebt en denk op voorhand goed na over wat je wilt maken. Je hebt de keuze tussen twee basissauzen: een lichte of een vette saus. Voor die eerste kan je bouillon of zelfs groentenat gebruiken. Voor een smeuïge saus heb je dan weer boter of room nodig. Let wel op dat je die twee niet combineert. Je gerecht wordt daardoor heel flauw en loopt het gevaar te mislukken.

Hoe kan je sauzen binden?

Het kan wel eens gebeuren dat je saus ondanks alle instructies in het recept toch te vloeibaar is. In dat geval bestaan er een aantal eenvoudige technieken waarmee je je saus dikker kunt maken of kunt binden:

  • Het bekendste en meest gebruikte ingrediënt om een saus te binden is maïzena.
  • Om je saus vaster te maken, kan je ook een roux van bloem toevoegen. Gooi nooit rechtstreeks bloem in je saus. Het is beter om de bloem wat te verdunnen met water en daarna beetje bij beetje al roerend toe te voegen. Op die manier vermijd je klonters.
  • Ook zetmeel kan wonderen doen. Het is wel even opletten met de hoeveelheid. Aardappelzetmeel is het meest aangewezen.
  • Sommige koks beweren dat je beter een beetje room kunt toevoegen. Als je daarnaast ook de hoeveelheid wat terugdringt, krijg je een dikkere saus.

Hoe kan je sauzen minder dik maken?

Vlees, vis en rauwe groenten serveer je het best met een lichtere saus. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de juiste ingrediënten kiezen. Een erg eenvoudige opgave dus! Room vervang je door natuurlijke yoghurt terwijl je in plaats van boter eigeel gebruikt. Daarnaast zijn ook kwark, sojasaus of lichte room een uitstekend alternatief.

Andere Solo-leden over dit artikel (0)