Artikel **** (3 stemmen)

Ratatouille - Franse keuken

Ratatouille

Hou je ervan om op koude winteravonden te genieten van een heerlijke, stomende stoofschotel? Dan is de Franse ratatouille gegarandeerd iets voor jou.

De ratatouille is immers een heerlijke groentestoofschotel die zijn oorsprong vindt in de Franse Provence streek. Vooral de boeren in de streek rond Nice hielden ervan om verse zomergroenten te verwerken tot een maaltijd om vingers bij af te likken. Vandaag de dag heeft de ratatouille zijn ingang gevonden in vele landen. Het is bovendien een gerecht geworden dat in elk seizoen zijn plaats op de kaart verdient.

Weetje: De ratatouille duikt niet enkel in onze keuken op, maar ook in onze Nederlandse taal. Het woord ratjetoe is immers een verbastering van deze culinaire benaming. Het woord betekent zoveel als zooitje of mengelmoes.

De traditionele ingrediënten van een heerlijke ratatouille

Net zoals de meeste stoofschotels kan je een ratatouille bereiden met de ingrediënten van jouw voorkeur. Het gerecht werd in het begin namelijk vooral gemaakt van de overschotten aan groenten die de Franse boeren hadden. Toch vertrekken de meeste recepten van dezelfde basis ingrediënten:

 

Wil je graag een ratatouille met een extra volle smaak bereiden? Dan zullen de combinaties met bijvoorbeeld worteltjes en paprika of kappertjes en olijven je zeker weten te bekoren.

Durf te combineren en geef een internationale toets aan jouw ratatouille

We vermeldden reeds dat de ratatouille intussen wist door te breken in heel wat internationale keukens. Zoals altijd leidt dit tot enkele leuke combinaties naar bijgerechten toe. In Frankrijk wordt dan wel traditioneel brood gegeten bij deze stoofschotel, in verschillende landen zijn intussen leuke combinaties ontstaan die minstens even lekker zijn:

  • In België wordt het gerecht vaak geserveerd met een aardappel
  • In de Italiaanse keuken krijgt een overheerlijke polenta dan weer de voorkeur
  • Ook een lekkere Mexicaanse tortilla zorgt voor een meer dan geslaagde combinatie

 

Andere Solo-leden over dit artikel (0)