Artikel *** (1 stem)

Paddenstoelengids boordevol tips

Paddenstoelen hebben rare vormen en groeien op vochtige plaatsen, daardoor hebben ze vaak een nogal mysterieus imago.
Ben jij ook geen grote paddenstoelenkenner? Laat je leiden door deze tips en gids, en word al een pak wijzer!

Paddenstoelentips

Weg met water
Paddenstoelen houden niet van water. Ze absorberen het als sponzen, dus maak ze nooit schoon met behulp van water of ze verliezen al hun smaak. Je maakt ze het best voorzichtig schoon met een borsteltje of een vochtige handdoek.

Minder is meer
Bij het stoven geven paddenstoelen veel van hun vocht af. Als je dus veel paddenstoelen tezamen bereid, zullen ze veeleer stomen dan stoven. Gooi dus niet te veel paddenstoelen in één pan, maar doe het liever in een paar keren.

Last but not least
Voeg paddenstoelen pas als één van de laatste ingrediënten toe, want te lang koken of bakken maakt ze taai.

Bewaar goed
Bewaar verse paddenstoelen in de koelkast, en doe dit liefst in een papieren zak of op een bord dat je afdekt met vochtig keukenpapier. Je eet ze het best binnen de 3 dagen op.

Bewaar ze verder niet bij sterk ruikende groenten als prei of ui. Paddenstoelen nemen namelijk makkelijk geurtjes over. Verder bewaar je ze best ook niet bij fruit of citrusvruchten, want die geven een stof af waardoor de paddenstoelen veel sneller rijpen.

Tip
Champignons snijden gaat heel gemakkelijk (en evenwijdig) in een eiersnijder voor hardgekookte eieren.

Paddenstoelengids

  • Champignons zijn de bekendste paddenstoelen. Ze hebben een ronde, witte en vlezige hoed en een vrij neutrale smaak. De witte champignon is de populairste en meest gekweekte eetbare paddenstoel. Ook zijn grotere broer, de reuzenchampignon, gebruiken we alsmaar meer in onze keuken. Net als de bruine variant, de kastanjechampignon.
  • Cantharellen zijn wilde paddenstoelen die variëren van beige tot gelig en een trechtervorm hebben. We kennen ze ook als dooierzwam of girolles. Ze hebben een fruitige smaak en geven zelfs een abrikoosachtige geur af.
  • Oesterzwammen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Japan en danken hun naam aan het feit dat ze van ver wel iets weg hebben van een oesterschelp. De oesterzwam heeft een zachte smaak en is heerlijk in roomsauzen, soepen en zeker ook in lauwe slaatjes.
  • Shiitakes zijn ook Japans van oorsprong. De smaak is licht kruidig en ze passen perfect in tal van wokbereidingen.
  • Eekhoorntjesbrood of boleten lijken eigenlijk nog het meest op champagnekurken. Eekhoorntjesbrood gaat heerlijk samen met rood vlees en wild. En dat is nu ook volop in het seizoen!
  • Truffels zijn de grote vedetten onder de paddenstoelen. Ze zijn verre van goedkoop, maar wel een waar genot voor je smaakpapillen. Bovendien wordt er wel eens gezegd dat truffels een afrodisiacum zouden zijn!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)