Artikel **** (2 stemmen)

Lekker alternatief: quinoa, bulgur, spelt & co

Het is traditie in onze Westerse keuken om bij zowat elke maaltijd aardappeltjes, rijst of pasta te serveren. Het zit een beetje ingebakken in onze cultuur. Oké, het is lekker en het geeft je bovendien meteen het gevoel dat je een volwaardige maaltijd op tafel zet…

Maar waarom niet eens kiezen voor meer afwisseling? Er zijn nog zoveel smakelijke alternatieven die ons voorzien van evenveel - en vaak zelfs méér - voedingsstoffen. Wij stellen je graag onze 5 favorieten voor, met 8 makkelijke recepten om thuis zelf uit te proberen…

Quinoa

De naam 'Quinoa' stamt uit de Incataal en betekent 'supergraan' (terwwijl het strikt genomen geen graan is) . De Inca's kookten de zaden destijds al zoals rijst. Vandaag behoort quinoa tot de categorie van 'superfoods', omdat het zoveel voedingsvezels, eiwitten en vitamines bevat. Het is heerlijk in exotische slaatjes, als bijgerecht bij gegrilde vis of als glutenvrij alternatief voor rijst in risotto.

Bulgur

Is Turks van oorsprong en wordt gemaakt van gestoomde tarwekorrels die gebroken worden tot fijne korreltjes. Bulgur lijkt op couscous en zit tjokvol goede voedingsstoffen en vezels. In je gerechten is het multifunctioneel: in maaltijdsalades, als vulling van groenten of als topingrediënt van een heerlijke tabouleh. Bulgur is bovendien simpel te bereiden: kokend water erop, laten wellen en klaar!

Zoete aardappel

De zoete aardappel of bataat kook je geschild, bijvoorbeeld als ingredient in een stevige Indische curryschotel, een puree of een tajine.  Maar ook als alternatief voor de gewone aardappel in chips of lekker dikke frieten is hij superlekker. In dat geval hoef je hem zelfs niet te schillen. Gewoon versnijden, kruiden met pikant paprikapoeder en bakken. Superlekker!

Spelt

Spelt is een 'oergraan' dat nauw verwant is aan tarwe. Van spelt maak je heerlijke verse pasta, maar ook speltbroodjes, pizzadeeg en alle andere gerechten waarin normaal gesproken tarwe wordt gebruikt. Het is lichtverteerbaar en heeft gekookt een boterachtige smaak. Wanneer je spelt roostert, proef je een licht nootjesaroma. Overheerlijk als topping op slaatjes…

Kikkererwten

Kikkererwten zijn voedzame en lekkere peulvruchten die je in veel gerechten kan verwerken. Vooral voor vegetariërs zijn kikkererwten de perfecte ijzer- en eiwitrijke vleesvervanger. Je kan ze gebruiken uit blik of in gedroogde vorm. Die laatste variant laat je best een nachtje in water weken. Daarna zijn ze klaar voor gebruik in salades, tajines of Oosterse gerechten zoals falafelballetjes en hoummous. 

Ontdek hier nog meer lekker eenvoudige receptideeën met bulgur,quinoa of kikkererwten!

Geef je reactieAndere Solo-leden over dit artikel (0)