Artikel ***** (1 stem)

Lamsfilet bakken

Voor wie van vlees houdt, is lamsfilet een absolute lekkernij. Lamsfilet is het zachtste stukje lamsvlees. Het vlees wordt uit de lamsrug gesneden en is het malste stuk van het hele lam. Het vlees leent zich uitstekend voor zowel dagelijkse bereidingen als feestelijke recepten!

Lamsfilet: lekker mals

Lamsfilet is sappig, licht verteerbaar en heeft een typische smaak. Deze verfijnde smaak geeft een culinair tintje aan uw bereiding.

De beste manier om lamsfilet te bereiden, is ervoor te zorgen dat het vlees vanbinnen nog rozig en sappig is. Lamsfilet bakken geniet de voorkeur op stoven. Net omdat het vlees zo mals is, zou het zonde zijn om het vlees te gebruiken in een stoofpotje. Kruid je lamsfilet met tijm en rozemarijn om de lekkere smaak van het vlees volledig tot zijn recht te laten komen.

Is mijn lamsfilet gaar?

Bij lamsfilet bakken, is het belangrijk om het vlees net gaar genoeg te laten worden. Dat doe je het best door op het vlees te duwen, zo kan je de bakwijze controleren. Vergelijk de stevigheid van het vlees met die van de muis van je hand.

 • Bleu: heb je de lamsfilet het liefst bleu (bijna rauw)? Dat betekent dat het vlees gaar is aan de buitenkant, maar binnenin nauwelijks gebakken is. Het vlees voelt zacht aan en bevat weinig of geen gekleurd vocht.
  Controle: druk met je rechterwijsvinger op de duimmuis van je linkerhand.
 • Rosé: wie graag nog rood vlees heeft, laat het lamsvlees iets langer bakken. Als er rood vocht verschijnt aan het oppervlak, is het vlees klaar. Deze rosé bereiding is bekender onder de benaming die bij rundsvlees wordt gebruikt, namelijk saignant.
  Controle: druk de toppen van je linkerwijsvinger en je linkerduim op elkaar en druk met je rechterwijsvinger op de duimmuis van je linkerhand.
 • A point: Het vlees is klaar wanneer het aan de binnenkant een lichtrozige kleur heeft.
  Controle: druk de toppen van je linkerringvinger en je linkerduim op elkaar en druk met je rechterwijsvinger op de duimmuis van je linkerhand.
 • Bien cuit: wie het liefst goed doorbakken lamsfilet heeft, moet het vlees nog wat langer laten garen. Het vlees is klaar als het nog maar weinig vocht bevat en binnenin een grijsbruine kleur heeft.
  Controle: druk de toppen van je linkerpink en je linkerduim op elkaar en druk met je rechterwijsvinger op de duimmuis van je linkerhand.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Ontdek al onze recepten met lamsfilet!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)