Artikel **** (6 stemmen)

Kool, een winterse topper op je bord

  • 1 reactie
  • 13 keer bewaard
  • 28 304 keer bekeken

We serveren ze vaak gewoon als bijgerecht, maar waarom kool niet eens extra in het zonnetje zetten als heerlijke bron van energie? In januari en februari zijn onze inlandse koolsoorten écht op hun best, tjokvol smaak en goeds uit de natuur...

100 gram rauwe groene kool bevat meer vitamine C dan 100 gram sinaasappel

Geen enkel natuurproduct vertegenwoordigt de winter beter dan kool.  Kool is de verzamelnaam voor verschillende groentensoorten die veel ijzer en vitaminen (vooral vitamine C en K) bevatten. Wist je bijvoorbeeld dat 100 gram rauwe groene kool meer vitamine C bevat dan 100 gram sinaasappel? Tijdens de barre wintermaanden is kool dus ideaal om je weerstand aan te scherpen en wat extra energie op te doen!

De sluitkolen — groenten waarvan de bladeren zich sluiten tot een bolvormig gewas — zijn tijdens het eerste kwartaal van het jaar écht op hun best. Savooikool, spruitjes, spitskool, witte en rode kool zitten op dit moment tjokvol smaak en goeds uit de natuur. En vanaf maart kunnen we ook in primeur genieten van de eerste bloemkool en zijn Italiaanse neefje, de romanesco. 

Proef de kracht van kool in 12 heerlijke recepten

Kool heeft echt niet veel nodig om tot z’n recht komen op je bord. Qua bereiding zijn kolen bovendien enorm veelzijdig: je kan ze blancheren, stomen, stoven en serveren als puree of hip zalfje. Of wat dacht je van deze nieuwe trend: dunne plakjes bloemkool, beetgaar geroosterd op een grillpan en geserveerd met versgemalen peper en grof zeezout. Je ziet, kool mag gerust zijn imago als bijgerecht afschudden. In deze 12 recepten schitteren de winterkolen als nooit tevoren. Laat ze smaken! 

Nog meer creatieve keukenideeën met kool? Je vindt ze hier...

Andere Solo-leden over dit artikel (1)

Gepost door Marie-2530 op 28 januari 2016 om 18u21

Je spreekt van rauwe groene kool die veel vitamine bevat, heb ik dat goed gelezen RAUW, vraag me af hoe je die dan klaar maakt, ik maak wel rauwe rode kool met appeltjes en witte kool, maar groene????

Gepost door Solo op 04 februari 2016 om 13u19

Hoi Marie, inderdaad zal je groene kool niet snel rauw eten. Daarom staan er hieronder een paar lekkere recepten. In de bereide versie neemt het !aantal vitamen wel af. Toch wilden we dit leuke weetje graag delen ;-)