Artikel ***** (2 stemmen)

Kook… en ga gezellig aan tafel met je gasten

Kerstmis draait voor mij om mensen. En om eten natuurlijk! Maar aan één ding heb ik een hekel: feestjes waarbij de gastvrouw of -heer zich de hele avond uitslooft in de keuken om alle gerechten voor te bereiden, af te werken en op te dienen.

Dankzij deze recepten kan ik als gastvrouw heel de avond mee aan tafel zitten.

Ik hou meer van een ongedwongen sfeer waarbij alle mensen waar ik van hou ook daadwerkelijk aan tafel zitten. Daarom kies ik voor mijn feesttafel altijd recepten die niet veel werk zijn, ofwel zo goed als helemaal vooraf bereid kunnen worden. Zo hoef je als host haast niets van je feestavond te missen.

Hapjes

Ik ben dol op hapjes! Zeker als ze boordevol winterse smaken zitten. Combineer een paar van jouw favorieten (maar maak het jezelf niet te moeilijk!) en probeer ze al zoveel mogelijk op voorhand klaar te maken. Tip: kies voor een slimme mix van koud en warm, zodat niet alle hapjes tegelijkertijd de oven in moeten.

Voorgerecht
Een voorgerecht moet ook niet meer zijn dan dat. Een licht soepje of een koud hapje om mee te starten is dan ook ideaal. Zo hoef je die avond alleen nog even iets op te warmen of wat feestelijke garnituur toe te voegen.

Hoofdgerecht
Kies een hoofdgerecht dat niet te uitdagend is. Of maak iets dat je al een paar keer eerder klaargemaakt hebt. Niets vervelender dan stress voor je eigen dinner party! Voorzie een groot stuk vlees met enkele bijgerechten, of maak voor elke gast een individueel bord klaar. En vergeet niet: overdaad schaadt. Begin met een bescheiden portie op elk bord en serveer daarna bij voor wie nog zin heeft.

Dessert
Last, but most definitely not least: het dessert! Heb je al een ‘zwaar’ menu achter de rug? Ga dan voor een lichter dessert op basis van fruit. Een heerlijke crumble bijvoorbeeld, al dan niet met bolletje ijs of citrussorbet. Is er na het lichte hoofdgerecht nog wel ene plekje vrij? Dan is een chocoladedessert of een lekkere cheesecake altijd een goed idee!

Check hier Ellen’s favoriete feestmenu: 


Nog extra kookinspiratie nodig voor het grote feest in huis? 
Hier vind je een schitterende collectie makkelijke en originele feestrecepten!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)

Toon alle Meer artikels van onze bloggers