Artikel ***** (1 stem)

Internationale wereldbarbecuerecepten met Solo

Uit onze grote enquête van 2012 blijkt dat barbecueën de Belg écht in het bloed zit. En omdat we ook reizigers én bourgondiërs zijn, staan we open voor vreemde culturen en nieuwe, verrassende smaken. We zoeken de inspiratie voor onze grillfeestjes steeds vaker over de landsgrenzen. Met als resultaat: een bonte wereld van heerlijke smaken, geuren en kleuren.

Zin om te grillen zonder grenzen?

Ingrediënten uit de wereldkeuken vind je tegenwoordig in elke supermarkt. Het was dus nog nooit zo makkelijk om in je keuken aan de slag te gaan met recepten uit 'vreemde' eetculturen. Maar ook op je barbecue valt er heel wat te ontdekken en uit te proberen. Met exotische marinades, verrassende kruidenmixen en een paar niet-alledaagse ingrediënten geef je op een eenvoudige manier een originele toets aan een grillfeestje. En dat dat niet moeilijk hoeft te zijn, willen we je graag bewijzen.

Ontdek de smaak van 6 typische barbecuegerechten uit 6 continenten

EUROPA
BBQ à la Brabançonne

Gelakte kalkoen met Luikse siroop en Romeinse sla gemarineerd in balsamicoazijn

We startten deze culinaire ontdekkingsreis vorig jaar in ons eigen land, met een grote BBQ-enquête. Hieruit blijkt dat wij Belgen onze klassiekers koesteren. De vleesbrochette is en blijft de koploper op onze barbecue, op de hielen gevolgd door de spare-rib. Onze favoriete bijgerechten zijn nog steeds de Belgische aardappel in de schil en lookbroodjes.

Tegelijkertijd combineren we producten van eigen bodem graag met smaakmakers die we 'lenen' uit buitenlandse keukens. Met kruiden, specerijen en marinades geven we een nieuwe twist aan onze favorieten. Brochettes van Belgisch wit-blauw op zijn Oosters gemarineerd, gegrilde Mechelse asperges met pesto of in Luikse siroop gelakte kalkoen met een Italiaans slaatje, … de mogelijkheden zijn —letterlijk — onbegrensd.

Proef de smaak van België
Zin in een heerlijk Belgisch streekproduct met een mediterrane twist op je grill? Dan moet je zeker de Gelakte kalkoen met Luikse siroop en Romeinse sla gemarineerd in balsamicoazijn uitproberen. Een onweerstaanbare Belgisch-Italiaanse combinatie!
> Ontdek het recept

NOORD-AMERIKA
The American way

Baconburger met BBQ Honingsaus en gegrilde maïs met Solo-topping

De Amerikanen waren een van de eersten die het bartbecueën deel van hun eetcultuur maakten. Ze zijn dol op grillen in open lucht en doen het dan ook liefst elke week.

Wie écht op z'n Amerikaans wilt barbecueën, haalt best flinke stukken vlees in huis en oefent zich in de twee BBQ-basistechnieken op houtskool. Snel grillen, zoals je dat doet met steak, worst of hamburger. Hierbij is het de kunst om het een heerlijk gerookt smaakje te geven en de binnenkant heerlijk smaakvol en sappig te houden. Daarnaast zijn Amerikanen ook erg bedreven in slow roasting, zoals dat gedaan wordt met grote stukken vlees die een langere gaartijd nodig hebben (zoals gebraad of speenvarken).

De royale porties vlees, worden uiteraard ook vergezeld van streekgebonden 'side dishes'. Zo zijn gepofte aardappels bijvoorbeeld erg populair. Zo'n jacket potato wordt meestal gegaard in aluminiumfolie en geserveerd met toppings op basis van boter of zure room. Maar ook de cole slaw (een slaatje op basis van witte kool, wortel en mayonaise) en corn on the cob (gegrilde maïskolf) mogen niet ontbreken. Die laatste wordt gegaard aan de zijkant van de grill en opgediend met een klontje boter. Een heerlijk zoete lekkernij die mooi tot zijn recht komt in het recept dat we speciaal voor jou meebrachten…

Proef de smaak van Noord-Amerika
Zin in een Amerikaanse home made grillschotel die je in minder dan een uurtje zelf thuis bereidt? Ontdek dan zeker ons recept voor Baconburger met BBQ Honingsaus en gegrilde maïs met Solo-topping. Grill, chill and enjoy!
> Ontdek het recept

Zuid-Amerika
Een fiësta van smaken

Gegrilde burrito's met mango-guacamole

Vooral vleesproducerende landen als Argentinië, Brazilië en Uruguay staan bekend om hun uitbundige barbecueparty's. Vanuit die landen verspreidde zich een traditie over andere Zuid-Amerikaanse landen: de asado. Daarbij worden verschillende stukken rundvlees (gaande van steaks tot orgaanvlees) traag geroosterd boven een houtvuur.

Zuid-Amerikanen hebben een echte passie voor grillen, iets wat ze graag delen met de rest van de wereld. In de jaren 80 kreeg ook Europa interesse voor Latijns-Amerikaanse keuken en zijn veel grillgerechten ook in onze contreien gemeengoed geworden. Denk maar aan de Argentijnse steaks, reuzenbrochettes of tortilla's gevuld met gehakt of gegrilde kip die steeds meer Belgische gezinnen op het menu zetten.

Maar het is niet al vlees wat de klok slaat. Voor de bijgerechten wordt er vaak inspiratie geput uit de eenvoudige boerenkeuken. Met maïs, bonen, aardappelen, chilipepers, uien en knoflook worden de lekkerste salades en salsa's op tafel getoverd. Dus: ga voor de Latijns-Amerikaanse sfeer op je barbecue. La fiesta total gegarandeerd!

Proef de smaak van Mexico
Oye muchachas y muchachos! Zin om je barbecue een vleugje van het Mexicaanse fiëstagevoel te geven? Onze barbecuetip: deze Gegrilde burrito's met mango-guacamole. Supersimpel om te bereiden, makkelijk om mee te scoren!
> Ontdek het recept

Afrika
Braai braai baby!

Spare-ribs met Zuid-Afrikaanse marinade en gele rijst

De bekendste traditie van Afrikaans barbecueën is de 'braai', die zijn oorsprong kent in Zuid-Afrika maar ook heel populair is in bijvoorbeeld Namibië, Zimbabwe en Zambia. 'Braai' betekent in het Afrikaans zoveel als 'grill' of 'roosteren'. Het is een belangrijke sociale gewoonte, en het zonnige klimaat maakt dit tot een uitstekende openluchtactiviteit met vrienden of familie.

Als je uitgenodigd wordt op een braai, wordt er meestal één chef aangesteld om alles klaar te maken. Hij bepaalt welk 'braaivleis' (gegrild vlees) er geserveerd wordt, van potige steaks, gemarineerde vleesribben, kebab en boerewors tot inlandse vis overgoten met een pittige chutney.

De BBQ-chef werkt zich op zwoele zomeravonden uit de naad, terwijl de gasten lekker languit in hun stoel chillen met een glaasje gekoelde Chenin Blanc en genieten van de sfeer en de ondergaande zon.

Het belangrijkste onderscheid tussen een braai en een barbecue? Grillen op gas is bij een Afrikaanse braai not done! Hoewel veel Afrikanen tegenwoordig ook kiezen voor het gebruiksgemak van houtskool, gebeurt een authentieke braai nog steeds boven een smeulend houtvuur. Wist jij trouwens dat Zuid-Afrikanen elk jaar op 24 september hun National Braai Day vieren?

Proef de smaak van Zuid-Afrika
Klaar om een eigen Braai Day te organiseren bij jou thuis? Dan moet je zeker dit originele recept proberen dat we voor jou meebrachten uit Kaapstad. Serveer deze Spare-ribs met Zuid-Afrikaanse marinade en gele rijst op je volgende braai en verras je gasten.
> Ontdek het recept

Azië
Sensationele street food

Scampibrochettes op citroengras met Solo-marinade

In veel Aziatische landen is het barbecueën of grillen een activiteit die — meer nog dan in het Westen — verweven is met het sociale leven. De streetfoodcultuur viert er hoogtij.

Neem nu Thailand bijvoorbeeld. In de grote steden kan je er letterlijk op elke straathoek de heerlijkste grillgerechtjes eten, on the spot bereid op geïmproviseerde houtskoolvuurtjes. Die traditie maakt er deel uit van het dagelijks leven: je pikt ze mee onderweg naar je werk of eet ze als snelle snack terwijl je van punt A naar punt B door het drukke verkeer slalomt. Kleine saté's van varkensvlees, rund of kip. Zeevruchten gegaard in een papillot van palmbladeren. Pittig gemarineerde vis, in zijn geheel geroosterd. Stuk voor stuk authentieke Thai food die zijn typische smaak dankt aan een rijke variatie van verse kruiden en specerijen: koriander, citroengras, gember, rietsuiker, kokos… Dat zorgt voor een boeiend spectrum aan exotische smaken en geuren. Van zoet tot kruidig en van zacht tot vurig. Een heus avontuur voor je smaakpapillen.

Proef de smaak van Thailand
Het avontuurlijke karakter van Thaise barbecue zelf ontdekken? Zet dan zeker de Scampibrochettes op citroengras met Solo-marinade van limoen en koriander op het menu van je volgende grillparty. Een makkelijk traditioneel recept boordevol zalige oosterse smaken.
> Ontdek het recept

Oceanië
Fire down under

Gegrilde lamskoteletten met krielaardappelen en pijnboompitten

Wat betekent het als een Australiër je uitnodigt voor een 'barbie'? Dat hij wil uitpakken met zijn collectie hoogblonde popjes? Wij dachten van niet. Hij wil je gewoon graag als gast op zijn stevige Aussie grill party.

Wat mag je verwachten als je de uitnodiging aanneemt? Véél. En dat mag je gerust letterlijk nemen, want Australiërs zorgen er graag voor dat niemand met honger naar huis hoeft. Megasteaks, spare-ribs, kippenbouten… de heerlijkste geroosterde vleesgerechten passeren de revue. Met een populatie van ruim 150 miljoen schapen mogen schapen -en lamskoteletjes natuurlijk niet op het appel ontbreken.

Maar toch is het niet al vlees wat de klok slaat. Er wordt down under ook rijkelijk getrakteerd op zeevruchten. Shrimps on the barbie – of gegrilde scampi's – zijn er een vaste waarde op menig tuinfeest. Vul dat aan met een buffet vol bijgerechten en je hebt het recept voor een geslaagde Australische barbecue. De dame des huizes zorgt voor heerlijke slaatjes met groenten uit eigen tuin, brood en een brede keuze aan lekkere sausjes. En meneer? Die slooft zich als volleerd BBQ-chef uit aan het vuur met de grilltang in de aanslag. Zijn vrije hand? No worries mate, daar zit steevast een biertje in vastgeklemd.

Proef de smaak van Australië
Zoals we hierboven al vertelden: wie Australië zegt, zegt lamsvlees. Logisch dat we Gegrilde lamskoteletten met krielaardappelen en pijnboompitten er voor jou uitpikten als recept. Fire up the barbie and go for it!
> Ontdek het recept

Geef je reactieAndere Solo-leden over dit artikel (0)