Artikel **** (9 stemmen)

Help, iemand met glutenallergie op de koffie...

Hoe trakteer je vrienden met een glutenallergie toch op heerlijk zelfgemaakt gebak? Je ontdekt het in deze tips en recepten.

Gluten komen ook voor in producten waarin je ze niet zou verwachten.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, spelt, haver, gerst, rogge en dus ook in heel wat afgeleide graanproducten: brood, pizza, pasta, paneermeel, koekjes, cake en taart. Maar gluten komen ook voor in producten waarin je ze niet zou verwachten. Als bindmiddel in soepen en sauzen bijvoorbeeld, of in bepaalde soorten snoep of ijs. 1 op de 200 Belgen is daar allergisch voor. Zo’n glutenintolerantie - ook wel bekend als coeliakie - is een blijvende onverdraagzaamheid voor gluten in de voeding. Dat leidt in veel gevallen tot ernstige maag- of darmklachten. Mensen die last hebben van een glutenallergie moeten dus wat voeding betreft heel goed op hun doen en laten letten.

Genieten van gebak, zonder gluten

Maak je graag zelf gebak voor bij de koffie, maar zit je met de handen in het haar omdat je iemand met glutenallergie op bezoek krijgt? Hoeft niet. In de doorsnee supermarkt vind je vandaag de dag een goed basisgamma aan glutenvrije bakproducten. Glutenvrij bakken is bovendien niet moeilijk en het resultaat is minstens even lekker. Je zal zien dat je gasten zonder glutenallergie met evenveel smaak van je zelfgebakken taart, cake of koekjes genieten. 

3 x geweldig lekker glutenvrij gebak

1. Kan iedereen!

Limoencake van Polenta met ricotta

***
65 min

Van deze heerlijk friszoete cake op basis van Italiaans maïsmeel lust iedereen wel een extra stukje. Met een flinke toef ricotta-topping alsjeblieft!

2. Net dat ietsje meer

Kersen-en chocolademousse

*****
85 min

De kracht van pure chocolade en het zoetzure aroma van kersen, da’s echt een match made in heaven.  Deze cake is echt gevaarlijk lekker.

3. Voor de durvers

Marshmallowmuffins met karamelvulling

*****
30 min

Deze muffinmallows (of zijn het nu marshmuffins?) zijn niet alleen zalig om je tanden in te zetten. Zien er ook prachtig uit en zijn op-en-top glutenvrij!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)