Appeltaart recept

De appel valt niet ver van de boom en zeker niet als het aankomt op appeltaarten. We moeten toegeven dat onze grootmoeders echt wel de lekkerste appeltaarten wisten te bakken. "Oma, hoe maak je appeltaart?" Even later weten we alles wat we altijd al wilden weten over appeltaart. We vertellen het snel even door.

Culturele geschiedenis

De culturele geschiedenis van de appeltaart gaat uiteraard veel verder dan onze oma. Het gaat zelfs verder dan haar oma en haar oma en haar oma... Al in kookboeken uit de 16e eeuw komen we een heerlijk recept voor appeltaart tegen, uiteraard op basis van toen alledaags verkrijgbare ingrediënten. Zo'n appeltaart zal over het algemeen iets minder zoet gesmaakt hebben dan hoe we hem vandaag de dag gewoon maken, maar het idee was alvast geboren.

Gelegenheden

Appeltaart is vandaag de dag uitgegroeid tot een alledaags dessert, dat we vaak aan de koffietafel aantreffen. Logisch: het is eenvoudig om te maken op basis van alledaagse ingrediënten, we hebben in België een echte appelcultuur en bovendien zijn we ook nog eens echte zoetebekken. Bijzonder is dat we ook heel wat appeltaart verorberen op zomerse terrassen, bijvoorbeeld aan de kust. Daar wordt de appeltaart heel vaak in een hoeksnede geserveerd, zachtjes opgewarmd (of nog afkoelende uit de oven) en voorzien van een bolletje ijs en slagroom. De combinatie tussen het warme stukje appeltaart en de heerlijk smeltende slagroom weet menig Belg te bekoren.

Opgelet: wil je weten of jouw stukje appeltaart wel nog echt vers is? Prik dan eens in het korstdeeg. Bij verse appeltaart hoort het korstdeeg knapperig te zijn. Indien dat niet het geval is dan mag je de versheid in twijfel trekken of werd de appeltaart in de microgolfoven opgewarmd.

Soorten appeltaarten

Appeltaarten bestaan er in heel wat soorten, vormen en maten. Zo kan het bijvoorbeeld dat het ene appeltaart recept en kaneel en suiker toevoegt, waar het andere appeltaart recept zich beperkt tot een zanderig deeg. En eigenlijk hangt een en ander ook nog eens af van land tot land en cultuur tot cultuur. Zo zal een appeltaart recept helemaal anders zijn in Frankrijk dan in pakweg Italië of de Verenigde Staten.

Wil je ook zelf een appeltaart maken? Dankzij onze handige recepten is een appeltaart maken echt kinderspel. Zoek een recept dat bij jou past en creëer jouw eigen appelwonder.

Sorteer:
hoogste rating populair nieuwste Filter
  • 0Hoofdgerecht
  • 0Voorgerecht
  • 6Nagerecht
  • 0Bijgerecht
  • 0Aperitiefhapje
  • 1Lente
  • 0Zomer
  • 0Herfst
  • 0Winter
  • 0Aardappel
  • 0Pasta
  • 0Rijst
  • 0Salade
  • 0Brood en sandwiches
  • 6Patisserie
  • 0IJs en fruit
  • 0Drank
  • 0Soep
  • 0Wild
  • 0Vlees
  • 0Vis, schaal- en schelpdieren
  • 0Gevogelte
  • 0Saus en dressing
  • 0Ei
  • 0Zuivel en kaas
  • 0Groente
  • 0Dessert
  • 0Chocolade
  • 2Belgisch
  • 1Frans
  • 0Italiaans
  • 0Overig Zuid-Europees
  • 0Chinees
  • 0Japans
  • 0Thais
  • 0Indisch
  • 0Overig Aziatisch
  • 0Noord-Amerikaans
  • 0Noord-Afrikaans
  • 1Overig Noord-Europees
  • 0Spaans-Portugees
  • 0Grieks
  • 0Zuid-Afrikaans
  • 0Zuid-Amerikaans