use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content

Schrijf je in voor de Solo nieuwsbrief!

Inschrijven
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Speculaasmannetjes van de Sint
Save
Saved
Recept bewaard unsaved

Speculaasmannetjes van de Sint

Speculaasmannetjes van de Sint

Geef score

Has average rating

Total rating count

  • Kooktijd
    1 uur
  • Porties
     
    4 porties

Ingrediënten
 

  • 300 g bloem
  • 1 tl bakpoeder (10 g)
  • 150 g donkere kandijsuiker
  • 150 g Solo
  • 10 - 20 g speculaaskruiden
  • 1 snuifje zout
  • 1 handvol rode beertjes
  • 100 g bloemsuiker
  • 1.5 el water
  • Materiaal:
  • 1 vel bakpapier
  • 1 vel vershoudfolie
  • beetje extra Solo
  • deegrol
  • 1 grote steekvorm +
  • 1 kleinere steekvorm, bv: mannetje met stropdas
  • steelpan
  • spuitzakje met fijne punt

Voedingsrichtlijnen (per portie)

vrijwaring

Bereidingswijze
 

  1. Verwarm je oven voor op 185° C.
  2. Strooi de bloem in een glazen mengkom en voeg hier het bakpoeder aan toe.
  3. Verkruimel de zachte Solo in de glazen kom waar je dadelijk ook de bruine suiker aan toe voegt samen met de speculaaskruiden.
  4. Ga nu aan de slag met je handen en kneed alle ingrediënten tot een stevig, homogeen geheel.
  5. Rol je deeg in plasticfolie en laat een half uurtje opstijven in de koelkast.
  6. Smeer ondertussen enkele likjes Solo over de bodem van het bakblik, en bedek de bodem en de zijkanten met een vel bakpapier. De Solo helpt het papier te fixeren.
  7. Na een half uur is het deeg klaar om uit te rollen. Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit vanaf het midden. Maak het niet te dun, maar probeer zeker een halve centimeter dikte te behouden.
  8. Bak het deeg gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Haal het gebak uit de oven en laat het ongeveer een minuut afkoelen. Zorg dat het nog warm genoeg is, zodat je er gemakkelijk mooie vormpjes kan uitsteken.
  10. Tip: is de speculaas te veel afgekoeld en moeilijk te snijden? Schuif hem dan nog een minuutje in de oven. Je deeg zal terug wat zachter zijn en dus makkelijker om te snijden.
  11. Steek de mannetjes uit het deeg en duw meteen ook hun stropdas uit.
  12. Laat de gummiberen op een zacht vuurtje smelten in een steelpan. Roer af en toe. Als je merkt dat de beertjes nog te kleverig zijn, voeg dan een klein scheutje water toe. Zorg dat de massa niet aan de kook raakt, maar dat je wel een egale, vloeibare gelatine hebt.
  13. Schep een lepeltje van het gesmolten snoep in de holte van het stropdasje en laat dit terug opstijven.
  14. Begin intussen aan je suikerglazuur. Meng de bloemsuiker met een klein beetje water. Je begint beter met wat te weinig water dan met teveel, want anders loop je de kans dat je glazuur te vloeibaar wordt. Meng tot je een dikke witte suikerpasta bekomt. Je kan er, indien gewenst, ook een kleurstof voor levensmiddelen aan toevoegen.
  15. Als de mannetjes helemaal afgekoeld zijn, kan je er de laatste hand aan leggen en ze versieren met de suikerglazuur. Neem een vel bakpapier en plooi dat tot een spuitzakje. Druk voorzichtig op het spuitzakje en geef je mannetje ogen en een mond. Je kan de rand ook accentueren.
  16. Als je erin slaagt om ze niet allemaal zelf op te eten, zijn ze bovendien ook superleuk om aan iemand cadeau te doen…. ;-)

Wat voor score geef jij dit recept?

CloseButton

Log in om recepten te bewaren

Om recepten te kunnen bewaren moet u inloggen of als u nog geen account heef er een aanmaken.