use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes

Schrijf je in voor de Solo nieuwsbrief!

Inschrijven
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Tartiflette
Save
Saved
Recept bewaard unsaved

Tartiflette

Tartiflette

Tartiflette is een onweerstaanbare ovenschotel met aardappelen, spek en zalige reblochonkaas. Deze hit bij groot en klein tover je met dit recept moeiteloos uit je oven.

Tartiflette is een klassiek gerecht uit de Franse Haute Savoie gemaakt met Rebochon-kaas. Een kaasje met geschiedenis. De naam is ontstaan doordat Franse boeren, om belasting te ontduiken, hun koeien niet helemaal leeg molken. Zodra de inspecteur vertrokken was gingen ze weer verder met melken (re-blocher). En zo is dit lekkere kaasje dus ontstaan.

Geef score

Has average rating

Total rating count

  • Voorbereiding
     
     
    10 min
  • Op tijd klaar
    1 uur 30 min
  • Porties
     
    6 porties
  • Moeilijkheid
    gemiddelde moeilijkheid

Ingrediënten
 

  • 2 kg vastkokende aardappelen
  • 1½ l volle melk
  • 130 g spek (aan een stuk)
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 grote uien
  • 30 g Solo margarine
  • 600 g gerookt spek, in reepjes
  • 1 rijpe reblochon à 280 g (Franse kaas)
  • 200 ml slagroom
  • Extra nodig: ovenschotel

Voedingsrichtlijnen (per portie)

vrijwaring

Bereidingswijze
 

  1. Verwarm de oven voor tot 150 °C. Was en schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer 0,4 cm.
  2. Neem een voldoende ruime pan en doe er de melk, een beetje water, de aardappelen en het stuk spek bij. Kruid met peper, zout en een teentje knoflook voor meer smaak. Zorg ervoor dat de aardappelen goed onder de melk staan. Zet de pan gedurende een dik uur in de voorverwarmde oven. De aardappelen moeten gekookt maar ook nog vast zijn.
  3. Pel en snijd de uien in fijne plakjes. Smelt een klontje Solo in een pan en bak de uien op een heel laag vuur tot ze lichtbruin zijn. Neem de uien uit de pan. Bak de gerookte spekreepjes in dezelfde pan. Voeg tegen het einde van de kooktijd de plakjes ui opnieuw toe en zet het vuur af.
  4. Giet het vocht af wanneer de aardappelen gaar zijn. Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 °C. Snijd de korst van de Reblochon eraf. Snijd de kaas in twee (in de lengte) en daarna in reepjes.
  5. Wrijf de randen van een grote ovenschaal in met een gepeld teentje knoflook. Leg een laag aardappelen in de schaal, met daarop het mengsel van ui en spek. Voeg vervolgens opnieuw een laag aardappelen toe. Leg de reepjes Reblochon er bovenop en voeg wat slagroom toe. Zet het geheel gedurende 10 - 15 minuten in de voorverwarmde oven en laat de kaas op de tartiflette smelten.
Zo'n lekkere tartiflette smaakt heerlijk met een frisse salade erbij.

Wat voor score geef jij dit recept?

CloseButton

Log in om recepten te bewaren

Om recepten te kunnen bewaren moet u inloggen of als u nog geen account heef er een aanmaken.