Recept 45**** (11 stemmen)

Eendenborst met een sausje van Calvados, aardappelpuree en een taartje van appel, peperkoek en geitenkaas

Dit is een recept van

tijd
90 min
prijs
Hoge kostprijs
moeilijkheid
Hoge moeilijkheid

Bereidingswijze

  1. De aardappelpuree
  2. Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water.
  3. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn.
  4. Voeg er de 2 eidooiers aan toe en pureer.
  5. Kruid af met wat peper, zout en muskaatnoot.
  6. Voeg er als laatste nog een klontje Solo en een scheutje light room aan toe voor een lekker smeuïge puree.
  7. De taartjes van appel, geitenkaas en peperkoek
  8. Schil de appelen en snij er dikke plakken van 1 cm langs beide zijden van het klokhuis af. De schijfjes appel en geitenkaas moeten even dik zijn als de peperkoek.
  9. Snij met een ringvorm rondjes uit deze 3 ingrediënten.
  10. Bak de schijfjes appel kort in wat Solo en blus met een lepeltje honing.
  11. Bouw elk taartje met een plakje peperkoek, appel, geitenkaas, peperkoek en appel.
  12. Snij uit het brickdeeg driehoeken die groot genoeg zijn om het taartje volledig te omhullen.
  13. Smeer een driehoekje in met wat honing en strooi hierop wat verse tijmblaadjes. Draai het deeg rond het taartje met de tijm aan de binnenkant, zodat het taartje mooi omhuld is.
  14. Maak het brickdeeg onderaan vast met een tandenstoker en plaats de taartjes in een ingevette schaal in de oven op 180° tot het filodeeg goudbruin kleurt.
  15. De saus
  16. Hak het sjalotje fijn en stoof het aan in een beetje Solo.
  17. Voeg de overschotjes van de peperkoek en de appelen toe.
  18. Flambeer met een flinke scheut Calvados en blus met de bruine fond.
  19. Mix en zeef de saus.
  20. Hou warm op een zacht vuurtje.
  21. De eendenborstfilets
  22. Indien nodig, verwijder het overtollige vet van de eendenborstfilets tot je nog een laagje van ongeveer 1 cm overhoudt.
  23. Kerf ruitjes in het vet in tot bijna op het vlees.
  24. Kruid met peper en zout.
  25. Braad de eendenborstfilets in een pan zonder vetstof. Begin met de vetkant en draai daarna de filets om. Zorg ervoor dat de filets rosé blijven vanbinnen.
  26. Bordschikking
  27. Plaats een taartje op elk bord, met een toefje shiso of krulsla erbovenop.
  28. Maak met behulp van 2 eetlepels een quenelle (ovaal bolletje) van puree.
  29. Snij de eendenfilets in schijfjes en schik enkele schijfjes eend langs het taartje en de puree. Lepel er wat saus overheen en leg eventueel een paar gefrituurde uiringen op de puree.

Geef je reactieAndere Solo-leden over dit recept (6)

Gepost door delfine de sme op 20 juni 2011 om 15u34

Laad meer reacties