Gratin is een typisch wintergerecht. Het aardappelrecept voor gratin dauphinois heeft al veel fijnproevers doen watertanden. Het gerecht is lekker met gestoofd of gebakken rundvlees, gegrilde vis of vis en papillotte, gemarineerde kip of een goed gebraden stevige varkenskotelet. Gratin dauphinois blijft een klassieker binnen de Franse keuken.

De echte gratin dauphinois

Het recept voor gratin dauphinois komt uit de Dauphiné, een regio in het zuidoosten van Frankrijk. Het gerecht staat bekend om zijn heerlijke smaak en is in vele gezinnen een standaardmaaltijd. Een eenvoudig recept voor gratin dauphinois heb je zo gevonden. Het gerecht bestaat voornamelijk uit gekookte aardappelen met melk, look, kruiden en specerijen. Het geheim zit in het type aardappel. Kies een soort die tijdens het koken niet uiteenvalt. Laat de aardappelen eerst een tiental minuten op een matig vuurtje koken, overgiet ze daarna met warme, vloeibare room en zet ze halfgaar in de oven. Om je gratin dauphinois zeker te doen slagen, kan je de schotel best eerst met knoflook insmeren en daarna goed invetten. Een meer smeuïge en smaakvolle gratin krijg je door de helft van de dosis room door melk te vervangen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedaan, voeg je best geen kaas toe. Controleer met het topje van een mes of je gratin klaar is om te serveren.