Pijpajuin

Gastronomie

Pijpajuinen gaan ook wel door het leven als bosuien of lente-uien. Officieel zijn ze familie van de bieslook, maar qua frisse smaak sluiten ze meer aan bij prei of ui.

Pijpajuintjes zijn lekker rauw. Maar ook gekookt of gestoofd bij andere groentjes, in een omelet, als smaakmaker in de soep of in roerbakgerechten zullen ze vast en zeker smaken. Let er alleen op dat je ze niet te lang laat meebakken, of ze verliezen die lekkere smaak.

Bewaring

Tijdens de zomer bewaar je pijpajuinen best in het groentevak van je koelkast. Tijdens de andere seizoenen volstaat het om ze op een koele, droge plaats te bewaren. Zo blijven ze zo’n 2 weken goed.

Vries bosuitjes echter nooit in, tenzij ze verwerkt zijn in een gerecht, anders worden ze heel slap en smaakloos.

Tips en weetjes

Pijpajuintjes worden los of in versheidfolie verkocht. Let er bij aankoop op dat het groen diepgroen en het wit mooi wit is. Ook de bladeren mogen niet verwelkt of dor zijn.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker