FR

Bewaar al je favoriete recepten in My Open Kitchen

Cake bakken

Wil je een appelcake, marmercake of 4x4 cake bakken? Maar ben je bang om die bakvorm uit de kast te halen en aan de slag te gaan? Geen nood: cake maken wordt kinderspel als je de volgende basisregels in acht neemt.

Maten en gewichten

Cake bakken is precisiewerk. Want of het nu gaat om cakejes voor een verjaardagsfeest of een luchtige cake als dessert na een uitgebreide feestmaaltijd: je reputatie als cakeprins(es) staat of valt met de juiste hoeveelheid ingrediënten. Daarom is het belangrijk maatbekers, maatlepels en dergelijke in huis te halen. Het zal je de lekkerste cake en leuke complimentjes opleveren.

Het materiaal

In de winkel vind je heel wat benodigdheden en uitrusting om cake te maken. Het aanbod is soms zelfs overweldigend. Beperk je in het begin tot de basics. En naarmate je gespecialiseerd geraakt in de wondere en heerlijke wereld van het cake bakken, kan je meer geavanceerde zaken aanschaffen.

Naast een oven, bakvormen, maatbekers en weegschalen zijn er kleinere accessoires die essentieel zijn. Denk maar aan bakpapier, satéprikkers, een penseeltje, enz.

Respecteer de baktemperatuur

Het is belangrijk je oven perfect voor te verwarmen. Naargelang de soort cake die je wilt bakken (chocoladecake, suikervrije cake, notencake, botercake, citroencake,…), is het essentieel de juiste temperatuur in te stellen. Volg hierbij de exacte temperatuur die vermeld staat in het cake recept . Die zijn er immers om zo goed mogelijk gevolgd te worden, niet? Natuurlijk hebben niet alle ovens dezelfde kracht. Bijvoorbeeld: als een recept vermeldt dat je de cake gedurende 35 minuten moet bakken op 180°C dan kan dit licht verschillend zijn voor jouw oven. Het is dus belangrijk je eigen oven goed te leren kennen. Zo bouw je stap voor stap échte bakervaring op.

Geen cake bakken zonder satéprikkertest

Tijd voor de magische truc met de satéprikker. Zodra een zalige geur je woonkamer vult, is het tijd om te controleren of je cake voldoende gebakken is. Dat kan je doen door een houten satéprikker in de cake te duwen en er terug uit te halen. Blijft er nog deeg kleven aan de satéprikker? Dan heeft je cake nog wat meer baktijd nodig. Komt de tandenstoker zonder beslag uit de cake? Klaar is cake!

Cake versieren

Wanneer je cake klaar en afgekoeld is kan je hem natuurlijk ook nog versieren met slagroom, glazuur, poedersuiker, hagelslag of andere lekkere (en mooi ogende) toppings. Opgelet: overdaad schaadt! Cake is op zichzelf meestal zoet genoeg. Als je er nog meer zoete ingrediënten aan toevoegt, bestaat de kans dat hij minder verfijnd wordt. Doseren is dus de boodschap!