Leve de lente! Want met de eerste zonnestralen breekt ook een verse oogst lentegroenten door in de winkelrekken. Zeg de kolen en knollen dus maar even vaarwel en laat de lekker krokante primeurgroenten aanrukken. Weten welke heerlijkheden jouw lentegerechten domineren?
Of je nu gaat voor knalgroene kropsla, blozende tomaten of het witte goud … Met voorjaarsgroenten kies je voor overweldigend veel kleur op je bord. En het spreekt voor zich dat al dat lekkers ook boordevol vitamines en mineralen zit om eventuele voorjaarsdipjes te bestrijden.
Nog een extra plus: lentegroenten hebben geen ingewikkelde bereiding nodig. Hun delicate, verfijnde smaak vraagt om een pure, simpele kookwijze. Je kan ze vaak rauw serveren, gemarineerd of met een pittige dip. Of kies voor korte gaarmethodes: stomen, roosteren of blancheren.
 
Download de Kalendar

Sta jij te popelen om aan de slag te gaan met die kleurige groenteweelde?
Maak er wat moois van met onze 10 serveer- en bereidingstips:

  1. Een simpel aspergehapje maken? Vul kleine glaasjes met verse garnalen, geplette, hardgekookte eitjes, en witte aspergepunten. Werk af met een lepel cocktailsaus en fijngesnipperde verse peterselie.

  2. Rauwe radijsjes in je slaatje? Snijd je radijzen eerst in flinterdunne plakjes en leg ze een 5-tal minuten in ijswater, dan worden ze ultraknapperig.

  3. Serveer de eerste jonge aardappeltjes eens op een nieuwe manier. Bak ze in de schil goudbruin in een klontje Solo. Meng er genoeg verse tijmblaadjes, fijngehakte bieslook en platte peterselie door en breng op smaak met versgemalen peper en grof zout. Laat de kruiden 1 minuutje meebakken.

  4. Jonge worteltjes maak je nog lekkerder als je ze stooft in een klontje Solo met verse, geraspte gember (zo'n 2 cm), wat honing en sesamzaadjes.¦

  5. Geef je jonge erwtjes als bijgerecht? Serveer ze dan met wat verse, fijngesnipperde munt, voor een frisse lentetoets.

  6. Een kille lentedag met aprilse grillen? Maak een lentevariant van de klassieke hamrolletjes met witloof: rol er eens gestoofde jonge preistengels in. Net zo lekker en een winner bij de kleine mondjes aan tafel!

  7. Hoe hou je je groene groentjes frisgroen? Laat ze na het koken kort schrikken onder koud, stromend water.

  8. Stijgt het kwik buiten? Dan wordt het stilaan tijd om een kruidentuintje aan te leggen op je vensterbank: haal
    peterselie, bieslook, basilicum, rozemarijn en tijm nu al in huis!

  9. Wist je dat je jonge spinazieblaadjes gewoon rauw bij je lentestoemp kan doen? Je hoeft ze niet vooraf te koken of stoven, ze garen voldoende terwijl je ze fijnstampt samen met je hete aardappelen.

  10. Het traditionele, winterse bundeltje prinsessenboontjes met spek rond ken je vast wel. Maak er een lenteversie van met witte of groene asperges, jonge worteltjes en reepjes paprika. Bind alles samen met wat bieslook of keukentouw. Wrijf een schaaltje in met een klontje Solo en laat de bundeltjes garen in de oven.